Annelies van der Nagel

De inspiratie voor Senior Smart Living; verbinden, genieten, ontplooien … leven! van Annelies

In de afgelopen jaren ben ik in twee verschillende seniorencommunities in de Verenigde Staten geweest. Beide keren was ik enorm onder de indruk van het geluk dat bewoners uitstaalden en dat zo voelbaar was op straat. Mensen genoten van het bezig zijn met leuke dingen – sporten, bridgen, computeren, vergaderen, gezellig op het terras zitten, wat dan ook – en voelden zich ontspannen en zorgeloos. Dat is wat ik ook graag zou willen voor Senior Smart Living in Nederland. Het hoeft niet op dezelfde manier als in Amerika (want Nederland is geen Amerika), maar de ambitie is wat mij betreft hetzelfde: een plek creëren waar mensen zich ontzettend thuis voelen en het beste uit het leven halen – ieder op zijn eigen manier.

Senior Smart Living gaat om veel meer dan een verzameling huizen. En dat maakt Senior Smart Living in mijn beleving ook onderscheidend ten opzichte van andere projecten. Er zijn heel veel zogenaamde ‘woningen voor senioren’. In de regel zijn deze woningen gelijkvloers, niet al te groot, onderhoudsarm, met balkon of terras in plaats van een tuin en in de buurt van (of bovenop) een winkelcentrum. Op zichzelf mooie woningen om nog lang prettig te kunnen wonen. Tegelijkertijd kan woongenot in mijn beleving zoveel meer zijn dan alleen een veilig en comfortabel huis. Woongenot kan bijvoorbeeld ook zitten in leuke mensen om je heen, met veel gedeelde interesses. Of in het feit dat in je buurt precies die faciliteiten of voorzieningen aanwezig zijn die aansluiten bij jouw passies. Of in een openbare ruimte die mede met jouw ideeën tot stand is gekomen. Of in een netwerk van buren en professionals die voor je klaar staan als het nodig is. Of in slimme vormen van energie en mobiliteit. Om maar wat te noemen. En dat zien we wat mij betreft nog te weinig in Nederland. Ik hoop met Seniorenstad iets nieuws toe te voegen aan het reeds bestaande woningaanbod in Nederland en te voorzien in een woonbehoefte die verder gaat dan alleen een prettig huis. In aansluiting op onze kernwaarden: verbinden, genieten, ontplooien…leven!

De fascinatie in de weg ernaartoe ten slotte zit voor mij persoonlijk vooral in de samenwerking. In de eerste plaats met de toekomstige bewoners: vanaf het begin zijn we met hen in gesprek over hun wensen en verwachtingen bij Senior Smart Living (bijvoorbeeld in de vorm van woonateliers, persoonlijke gesprekken en enquêtes), zodat die het uitgangspunt kunnen zijn voor hoe Senior Smart Living eruit komt te zien en hoe dingen in Senior Smart Living georganiseerd moeten zijn. Dat vind ik een belangrijke houding. Bovendien haal ik heel veel plezier uit deze samenwerking. Daarnaast hebben we een hartstikke goed en leuk team van professionals! Ieder van ons gelooft in het project en is gedreven om Senior Smart Living tot een succes te maken.

Voor mijn CV, klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.